Over Ons…

Geschiedenis.

In 1989 richtten drie fris afgestuurde studenten Pitboel Theatergroep op. Ze kwamen van de Mikojel Academie. Een opleiding in Sittard, wat zich richtte op cultureel- en inrichtingswerk. De namen van deze studenten luiden: Marcel Simonis, Gemma Klerckx en Toos van Grotel. Mede-oprichter Marcel Simonis is de zakelijk- en artistiek leider van Pitboel. ‘Na school wilden we alle drie iets met theater doen. Dat idee werd sterker toen de klad kwam in het welzijnswerk. Een docent op school noemde ons eens pitbulls, omdat we ons stevig in de problemen konden vastbijten als er naar creatieve oplossingen gezocht moest worden. Om deze reden kwamen we op de naam ‘Pitboel Theater’. Muzikant John Daemen voegde zich nog bij ons en toen waren we met z’n vieren. We begonnen in het Henk Schramm centrum in Eckelrade. Later zijn we nog gehuisvest geweest in de Melkfabriek en Klooster Leijenbroek in Sittard. Na een aantal jaren bleef Marcel als enige over, want het bleek toch lastig om voor vier mensen een inkomen te genereren uit Pitboel Theater. Hij zette echter, als een echte ‘pitbull’, door. Medio jaren negentig kreeg hij zelfs de beschikking over een eigen pand in de Montgomerystraat. Dit was een houten gebouw die in de jaren ’60 diende als noodkerk, en waar zich later de laboratoriumschool huisvestte. Van daaruit breidden de activiteiten zich uit. Met behulp van freelance regisseurs- en acteurs werden er binnen- en buitenvoorstellingen ontwikkeld.

‘De Pitboel Theater Groep’ wordt momenteel juridisch vertegenwoordigd door twee stichtingen.
Stichting Pitboel theaterschool vertegenwoordigt de Pitboel Art School.
Stichting Pitboel Theater Produkties vertegenwoordigt de programmering in de theaterzaal en exploiteert het pand waar Pitboel Theater en ‘Pitboel Art School’ in gehuisvest zijn.
Het horeca gedeelte is ondergebracht in de eenmanszaak ‘Simonis Theater’.
Beide stichtingen hebben een Culturele ANBI status. wilt u meer lezen over de Anbi status van beide stichtingen? Klik dan hier.

buitenkant pitboel theaterHet pand

Dit is een houten gebouw bekleed met een metalen deklaag met de kleur antraciet, gelegen aan de Montgomerystraat 26 in Sittard. Het bestaat uit een café, een kleine theaterzaal, een grote theaterzaal en een kantoorruimte. Het pand is van binnen ludiek en creatief aangekleed. Het straalt gezelligheid uit.

 

 

De zalen

De theaterzaal in Pitboel is intiem. De artiesten hebben hier de gelegenheid om goed contact met het publiek te maken. Naast de theaterzaal is er een repetitiezaal, die vooral door de school voor repetities wordt gebruikt. Verder bent u natuurlijk altijd welkom in het Pitboel café, waar wij naast Jupiler uit het vat ook gezelligheid aan de bar schenken.