Finale Cabarette-ketet 2018

Zaterdag 14 april 2018

De vijf kandidaten voor de finale van Cabarette-ketet 2018 zijn:

1. Midge Hazewinkel
2. Liesbeth Goossens
3. Fisimatente
4. Hermes Ahmadi
5. Paul Westra

Midge Hazewinkel.
Midge Hazewinkel (1992) is geboren en getogen in het pittoreske Zoetermeer. De stad met de Mandelabrug: In 2012 uitgeroepen tot de lelijkste brug van Nederland. Het spreekt natuurlijk voor zich dat Midge een heerlijke jeugd heeft gehad en met plezier is opgegroeid in Zoetermeer. Tegenwoordig is Midge woonachtig in het prachtige Leidschendam. Midge is cabaretier, stand-up comedian en User Experience Designer. In 2017 heeft Midge zijn studie Communication & Multimedia Design aan De Haagse Hogeschool afgerond: hiermee heeft hij zijn Bachelor of Science in the pocket!
In 2016 heeft Midge met zijn programma ‘Iets te Druk’ in het theater gestaan, hij heeft met dit programma een halve finale plek bemachtigd in het Utrechts Cabaret Festival. Een vervolgprogramma bleek niet ver weg en in oktober 2017 is zijn programma ‘De Leegte Van Het Koelkastdeurtje’ in première gegaan. Met ‘De Leegte van het Koelkastdeurtje’ staat Midge in januari 2018 in de halve finale van het Leeuwarder Cabaret Festival.

Liesbeth Goossens.
Lizzie brengt liedjes in het Nederlands met teksten die zich in je hoofd verschansen. Over opgroeien, het verdriet van verhuizen, de dictatuur als onderschatte vorm van samenleven of die keer dat ze een hondje cadeau kreeg voor haar zevende verjaardag – en wat er toen gebeurde, geloof je nooit. Kortom: 200 gram artisanale melodieën aan elkaar gelijmd met versgebakken praatjes. En ja, dat mag iets meer zijn.
Lizzie schreef altijd al liedjes. Over zichzelf, de wereld en andalousesaus. Elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen en personen is dus waarschijnlijk terecht. Gewapend met haar gitaar brengt ze eigenwijze kleinkunst met een vleugje cabaret, die zich zonder genade als een oorwurm in je hoofd nestelt.
Lizzie speelde – onder andere – al op het podium van Monk (Brussel, BE), Het Depot (Leuven, BE) en DE Studio (Antwerpen, BE).

Fisimatente.
Het was in de napoleontische tijd met strenge winters. Vele mensen leden onder honger, anderen zeurden niet zo en gingen dood.
Pas eeuwen later werd Fisimatente geboren. En dat was een feestje. Na een jaar gekleuterd te hebben rammelen ze aan de poorten van Sittard.
Cabaretteketet, dat is wat ie wil.
En lieke ook. Lieke komt altijd kijken naar Thom, Hayo en Samuel. Zij ruimt braaf lege bekertjes en afgebrande sterretjes op. Dat doet ze goed. Je zou bijna kunnen zeggen dat ze er een beetje bijhoort inmiddels. Ze heeft inmiddels zelfs tekst. En kent het grotendeels uit d’r hoofd. Want dat is wel zo, Lieke heeft een hoofd. Zonder Lieke had fisimatente geen liedje dat Lieke begeleidt. En samuel ook niet. Maar die begeleidt dan ook geen liedjes.
In een tijd waar IS-aanslagen en Dionne Stax het nieuws beheersen. Waar je je (ongeboren) verveelde kinderen dient op te voeden tot maatschappelijk verantwoorde volwassenen, met zo min mogelijk racistische denkbeelden. Juist dan Fisimatente, om de ogen uit je kop te schamen voor wie je bent geworden.
Volgens Marjoleine Enja: ‘Creatief, origineel en grappig.’
Maar de zus van Hayo is dan ook een lieverd.
Totdat je de haren uit d’r hoofd trekt.
Daar wordt ze verschrikkelijk kaal van.
Cabaretteket.
Voorstelling
Een liedje, een scene, nog een scene, en een liedje, dan weer een scene met een sketch. Bent u ook benieuwd of er nog een elfstedentocht komt?
Fisimatente niet, die zijn benieuwd naar cabarettekett. Fisimatente wilt het liefst aan heel Sittard laten zien wat ze kunnen. We hebben geoefend, gezweet en een hoop onfatsoenlijke woorden weg moeten gooien om tot dit spel te komen.

Hermes Ahmidi.
Hermes Ahmadi is iemand die overal en nergens vandaan komt. Geboren in 1987, van Afghaanse ouders, in wat toen nog Sovjet-Unie heette en nu Kazachstan. Als kind zag hij de oorlog in Afghanistan breken en zijn ouders namen hem en zijn twee zusjes mee naar Nederland, waar hij nog steeds woont. Daar heeft hij jaren in Brabant en in Amsterdam doorgebracht en woont nu in Eindhoven, dus als hij gevraagd wordt, waar hij vandaan komt, verwacht een ellenlang antwoord.
Als student sociologie is Hermes geïnteresseerd geraakt in alle rare gewoontes van mensen en samenlevingen. Zodoende begon hij aan open mics mee te doen om zo zijn ontdekkingen te delen. Tot nu toe treedt Hermes sporadisch op, soms maar een of twee keer per jaar, om zijn nieuwste grappen te vertellen, maar nu wil hij graag professioneel worden en gaat hij serieuzer in op zijn act, om niet alleen grapjes te vertellen, maar ook een verhaal.

Paul Westra.
In het dagelijks leven heeft Paul Westra een kantoorbaan. Enkele jaren geleden was Paul op zoek naar een (nieuwe) hobby. Na het volgen van diverse cabaret- en comedycursussen, is Paul tegenwoordig regelmatig te vinden in theaters en cafés. Je kunt dus wel zeggen dat de hobby aardig uit de hand is gelopen.”
Beschrijving programma:
Cabaret/Comedy in de vorm van een conference. Mijn conference is een opeenstapeling van eigenzinnige gedachtekronkels over onderwerpen en thema’s die ik vertel vanuit mijn logica. Van kleine dingetjes uit mijn dagelijkse leven tot grotere maatschappelijke thema’s.

 

WINNAARS CABARETTE-KETET 2018!

Het was een erg interessante finale met veel verschillende disciplines. Daardoor was het dan ook een moeilijk juryoverleg, dat uiteindelijk unaniem was.

De derde plaats is voor Liesbeth Goossens. De tweede plaats voor Paul Westra. En de winnaars van Cabarette-ketet 2018 zijn Fisimatente! 🎉🎉

 

Deel dit: