Geschiedenis

In 1989 richtten drie fris afgestuurde studenten Pitboel Theatergroep op. Ze kwamen van de Mikojel Academie. Een opleiding in Sittard, wat zich richtte op cultureel- en inrichtingswerk. De namen van deze studenten luiden: Marcel Simonis, Gemma Klerckx en Toos van Grotel. Mede-oprichter Marcel Simonis is de zakelijk- en artistiek leider van Pitboel. ‘Na school wilden we alle drie iets met theater doen. Dat idee werd sterker toen de klad kwam in het welzijnswerk. Een docent op school noemde ons eens pitbulls, omdat we ons stevig in de problemen konden vastbijten als er naar creatieve oplossingen gezocht moest worden. Om deze reden kwamen we op de naam ‘Pitboel Theater’. Muzikant John Daemen voegde zich nog bij ons en toen waren we met z’n vieren. We begonnen in het Henk Schramm centrum in Eckelrade. Later zijn we nog gehuisvest geweest in de Melkfabriek en Klooster Leijenbroek in Sittard. Na een aantal jaren bleef Marcel als enige over, want het bleek toch lastig om voor vier mensen een inkomen te genereren uit Pitboel Theater. Hij zette echter, als een echte ‘pitbull’, door. Medio jaren negentig kreeg hij zelfs de beschikking over een eigen pand in de Montgomerystraat. Dit was een houten gebouw die in de jaren ’60 diende als noodkerk, en waar zich later de laboratoriumschool huisvestte. Van daaruit breidden de activiteiten zich uit. Met behulp van freelance regisseurs- en acteurs werden er binnen- en buitenvoorstellingen ontwikkeld.

‘De Pitboel Theater Groep’ wordt momenteel juridisch vertegenwoordigd door twee stichtingen.
Stichting Pitboel theaterschool vertegenwoordigt de Pitboel Art School.
Stichting Pitboel Theater Produkties vertegenwoordigt de programmering in de theaterzaal en exploiteert het pand waar Pitboel Theater en ‘De Theaterschool Westelijke Mijnstreek’ in gehuisvest zijn.
Het horeca gedeelte is ondergebracht in de eenmanszaak ‘Simonis Theater’.
Beide stichtingen hebben een Culturele ANBI status. wilt u meer lezen over de Anbi status van beide stichtingen? Klik dan hier.

ws_buiten001_iv

Het pand

Dit is een houten gebouw met de kleur blauw, gelegen aan de Montgomerystraat in Sittard. Het bestaat uit een café, een kleine theaterzaal, een grote theaterzaal en een kantoorruimte. Het pand is van binnen ludiek en creatief aangekleed. Het straalt gezelligheid uit.

 

ws_theater002_iv1

De zalen

De theaterzaal in Pitboel is intiem. De artiesten hebben hier de gelegenheid om goed contact met het publiek te maken. Naast de theaterzaal is er de kleine zaal, ideaal voor repetities van bands, dans- of theater-groepen. Verder bent u natuurlijk altijd welkom in het Pitboel café, waar wij naast Jupiler uit het vat ook gezelligheid aan de bar schenken.

 

Onze visie

Respect voor elkaar en verbroedering staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers staan gelijk aan elkaar, samen vormen we één team. Deze waarden zijn verwerkt in onze interne samenwerking, maar we vinden het ook belangrijk om dit naar ‘buiten’ toe te uiten. Zo vindt er bijvoorbeeld bij een contest van te voren altijd een gezamenlijk diner met alle deelnemers plaats. We willen dat er op deze manier een verbroedering tussen de deelnemers ontstaat. Dat ze elkaar eerder als vrienden gaan zien dan rivalen. De waarden staan bij ons hoog in het vaandel, omdat ze in onze ogen belangrijk zijn. Het is de basis voor een goede samenwerking en een leuke avond. Als het respect en de gezelligheid ontbreekt, wordt het niet veel.

Deel dit:

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress