Het programma 2018

Ballads & Blues is een contest voor singer- songwriters in de Westelijke Mijnstreek. Ballads & Blues werd in 2013 voor het eerst georganiseerd.
De contest bestaat dit jaar uit een avond en wel op zaterdag 15 december 2018. Er hebben zich zes kandidaten aangemeld die zich op 15 december voor de jury en het publiek presenteren.

Elke singer- songwriters krijgt 20 minuten presentatie tijd. Hierin speelt hij of zij Je speelt hierin minimaal 2 eigen nummers en 2 covers. De jury zal vervolgens bepalen wie naar de finale gaat. Daarnaast zal het publiek ook een stem geven.

Prijzen:
Voor de winnaars tijdens de finale hebben we enkele prijzen.
De 1e prijs is € 100,– & opnemen van een EP in de Pitboel Theater studio. Hiervan zullen 50 exemplaren gedrukt worden.
De 2e prijs is € 50,–
De 3e prijs is € 25,–

de deelnemers van Ballads & Blues 2018 zijn:

Arjanne Beukers
Arjanne Beukers (18) kom uit Geleen en is een aankomende singer-songwriter. Sinds twee jaar volgt ze zanglessen en een jaar later is ze begonnen met pianolessen. Arjanne heeft deelgenomen aan Kunstbende, open podia en andere optredens. Hier heeft ze veel van geleerd en hierdoor is ze nog meer van gaan houden van optreden. Dit jaar concentreert Arjanne zich volledig op haar muziek en op mogelijk een muziekstudie. Ze volgt ook de cursus ‘Artist in Progress’ bij BMEC. Dit jaar won Arjanne Kunstbende Limburg (muziek) en stond ze in de Westergasfabriek in Amsterdam. Arjanne schrijft rustige popmuziek en raak geïnspireerd door artiesten als o.a. Lana Del Rey, Aurora en Billie Eillish.

Ferdie den Boer
Opgroeiende in een huishouden vol muziek, verhalen en instrumenten was het onvermijdelijk dat ik eigen nummers zou gaan schrijven. Zoveel als ik kan probeer ik te verrassen met mijn gitaarspel en clichés te ontwijken met mijn songs; korte gesprekken over liefde, afscheid en hoop.
Ook al speel, zing en schrijft Ferdie al ruim de helft van zijn leven muziek, toch heeft hij pas sinds een jaar of twee de moed gevonden om met zijn eigen songs, in z’n eentje het podium op te zoeken. Maar, elke keer smaakt weer naar meer.

Aukje Hermans.

Ik wil mij hier graag verder in ontwikkelen
Ik ben 14 jaar en speel sinds mijn vijfde gitaar.
Omdat ik er altijd bij zing ben ik vanaf 8 jaar ook zangles gaan volgen.
Door zangles ben ik in koren gaan zingen.
Ik begon in het muziekschoolkoor, daarna zong ik in het jeugdkoor van Marion Lambriks.
En nu zit ik sinds 2,5 jaar bij het jeugdkoor Cantarella.
Vorig jaar had ik een kinderrol in opera Werther.
Ik mocht toen mee op tournee door Nederland met opera Zuid.
Sinds een jaar schrijf ik zelf nummers en treedt ook vaker op als singer-songwriter.
Ik wil mij hier graag verder in ontwikkelen

Ron Verkoulen
Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je ouder wordt. Deze uitspraak van Pablo Picasso is voor veel mensen maar al te waar. Ron Verkoulen was ook zo’n kind dat verhaaltjes verzon voor zijn cactus, een ridderharnas knutselde voor zijn knuffelchimpansee en zelf liedjes bedacht. Muziek was er sowieso altijd in huize Verkoulen. Zijn vader Jacques zong, zichzelf op gitaar begeleidend, liedjes van Jim Reeves, Freddie Quin en Limburgs repertoire van Sjef Diederen en Frits Rademacher. Bovendien zag menige carnavals-sjlager het licht aan hun keukentafel in Maasniel. Liedjes schrijven bleef Ron doen toen hij ouder werd en in zijn middelbare schooltijd bandjes ging vormen geïnspireerd door indie-bands als The Jayhawks, Hallo Venray en Johan. Toen hij in Tilburg ging studeren vormde hij met twee vrienden the Bocans waarmee ze de publieksprijs wonnen van een band-contest. Ron was de zanger-gitarist en de voornaamste schrijver van de Engelstalige songs. Toen de band uit elkaar ging bleef Ron als singer-songwriter liedjes schrijven.

Als je ouder wordt dan raak je soms het zicht kwijt op de dingen die echt belangrijk zijn. Je volgt het gebaande pad omdat je denkt dat dat is wat van je verwacht wordt of omdat je bang bent voor het onbekende. Dit was ook wat Ron overkwam. Hij zat vast in een benauwende, oncreatieve en energie vretende, maar prima betaalde baan. Tot hij in 2014 de knoop doorhakte en besloot dat zijn leven een andere richting op moest. Hij meldde zich aan bij het conservatorium in Maastricht waar hij de opleiding “Docent Muziek” ging volgen. Na drie jaar keihard studeren en met het diploma op zak, begon hij te schrijven aan een nieuw repertoire. Nu met Limburgstalige liedjes. Hij had eerder al gemerkt dat een liedje in zijn eigen taal veel beter bij de luisteraar binnenkomt. De schrijver en dichter Frits Criens merkte bij een van zijn songs op dat dit het beste was dat hij in jaren in het Limburgs had gehoord.
Ron Verkoulen schrijft over zaken als geloof, troost, hardlopen en het einde van de wereld. Met zijn kleurrijke songwriterspalet creëert hij uit deze onderwerpen romantische, humoristische en bloedserieuze liedjes. Met zijn warmbloedige stem, begeleid door zijn vakkundig en gevarieerd gitaarspel, aangevuld met stomp-box, looper en mondharmonica weet hij de luisteraar in die liedjes naar binnen te trekken. Ron’s ambitie is om in een kleine, intieme setting luisteraars te bereiken die op zoek zijn naar muziek met diepgang.

Ruben Schalleij

Rhedyn is een Nederlandse Singer-songwriter (17), geboren in Echt. Met 16 jarige leeftijd werd Rhedyn ontdekt door radio 3FM. Met de hulp of radio host Giel Beelen en 3FM kreeg Rhedyn de kans om door het helen land te spelen. Zijn muziek bestaat uit Ruige folk en wat indie invloeden.

Kars Grit

Kars Grit is singer-/songwriter en frontman van de band OLIVER. Hij speelt piano sinds zijn zevende, en heeft daarnaast altijd een passie voor zingen gehad. Na op het Conservatorium Maastricht de studie Jazz Piano te hebben afgerond, speelt hij toetsen en verzorgt hij backing vocals in verschillende bands, maar zijn grootste droom is doorbreken met zijn eigen werk. Met zijn band OLIVER brengt hij dynamische nummers: soms klein en breekbaar, soms stevig en overweldigend. Hij zoekt steeds naar de balans tussen muziek die veel mensen aanspreekt en muziek die onverwachte wendingen neemt.

Ricardo Frederiks

Ricardo Frederiks (23) was in de periode 2013-2015 de eerste jeugd-stadsdichter van Heerlen. In 2014 bracht hij zijn roman uit genaamd “Een te grote pot voor een kleine Asperge(r)”, waarin mensen een beeld krijgen van de belevingswereld van iemand met het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Hij schreef dit boek vanuit zijn eigen ervaring, Ricardo heeft zelf Asperger. Hij ziet dit echter niet als een beperking. Dit in tegenstelling tot de meeste mensen, die altijd maar hun aandacht focussen op wat iemand niet kan. Ricardo ziet door zijn Asperger de wereld op een andere manier en dit opent nieuwe mogelijkheden, en daarbij ook de kans om mensen inzichten en inspiratie te kunnen verschaffen die ze elders niet of moeilijk zullen verkrijgen. Onverwachts is Ricardo begonnen met het maken van Nederlandstalige liedjes waarbij sterke teksten met een goede boodschap centraal staan. Naast het opbouwen van een gamebedrijf, waar hij in 2018 mee is begonnen, beoefent Ricardo al deze kunsten met als huidige short-term doel een eigen theaterstuk te maken, en uiteindelijk op de lange termijn middels allerlei manieren zoveel mogelijk mensen te bereiken om zijn boodschap over te brengen. De liedjes maakt hij samen met zijn gitarist, Fer Vissers uit Heerlen.

Deel dit: